Η εκπροσώπηση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ασκήσεις προσομοίωσης οργάνων των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Models) που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις του κόσμου, συνιστά ένα είδος άριστης πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αποφασίσουν στο μέλλον να ασχοληθούν με τους διεθνείς οργανισμούς, τη διεθνή πολιτική και τη διπλωματία. Επιπλέον, επιτρέπει τη γνωριμία με φοιτητές και φοιτήτριες, με αντίστοιχα ενδιαφέροντα, από άλλα πανεπιστήμια και καθιστά γνωστό το Τμήμα μας σε διεθνή φοιτητικά fora.Τι είναι το Model United Nations(MUN);

Τα Model United Nations είναι εκπαιδευτικές προσομοιώσεις συνεδριάσεων που πραγματοποιούν τα όργανα διεθνών οργανισμών, κυρίως των Ηνωμένων Εθνών. Συμμετέχουν φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια. Σκοπός της διαδικασίας είναι η μελέτη των δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων των συμμετεχόντων στις συνεδριάσεις, ειδικά, και στην πολυμερή διπλωματία, γενικά. Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου MUN, οι σπουδαστές αναλαμβάνουν ρόλο διπλωματών και συμμετέχουν σε μια σειρά συνεδριών προσομοίωσης ενός οργάνου.

Οι συμμετέχοντες, ή αλλιώς οι αποκαλούμενοι delegates, εκπροσωπούν ένα κράτος ή σε ορισμένες περιπτώσεις, έναν άλλο διεθνή οργανισμό, το οποίο καλούνται να μελετήσουν παράλληλα με τη διερεύνηση διεθνών θεμάτων. Η διαδικασία έχει ως εξής: οι delegates συζητούν συγκεκριμένα θέματα, πολιτικά, οικονομικά ή κοινωνικά, ανάλογα με την επιτροπή στην οποία συμμετέχουν, παραθέτουν τις θέσεις του κράτους που εκπροσωπούν και προτείνουν λύσεις, τις οποίες καταγράφουν ώστε να εκδοθεί ένα ψήφισμα ή μία απόφαση.

Η διαδικασία της προσομοίωσης καθοδηγείται από ένα προεδρείο και διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες, τους οποίους οι συμμετέχοντες καλούνται να εφαρμόσουν ώστε να είναι ομαλή η εξέλιξή της διαδικασίας. Η επικοινωνία κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων διεξάγεται στα αγγλικά.

Οι προσομοιώσεις αφορούν τις συνεδριάσεις οργάνων του ΟΗΕ(Συμβούλιο Ασφαλείας, Επιτροπές της Γενικής Συνέλευσης, Διεθνές Δικαστήριο και Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο(ECOSOC)), των ειδικευμένων οργανώσεων του ΟΗΕ, όπως η FAO και η UNESCO), περιφερειακών οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, κ.α.

Πώς μπορώ να συμμετέχω σε ένα MUN;

Τα MUN διοργανώνονται κάθε χρόνο από διάφορα πανεπιστήμια ή Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η συμμετοχή στα MUN είναι είτε ατομική είτε ομαδική.


Ατομική συμμετοχή:

Στις ιστοσελίδες κάθε MUN υπάρχει η αίτηση συμμετοχής (application form), την οποία συμπληρώνει όποιος επιθυμεί να συμμετέχει στο MUN. Σε ορισμένα MUN ορίζεται ένας εκπρόσωπος για κάθε χώρα σε όλες τις επιτροπές. Σε ορισμένα άλλα ορίζονται δύο εκπρόσωποι(delegate & co-delegate) για κάθε χώρα.

Eπιπλέον, σε ορισμένα MUN δίνεται η δυνατότητα δήλωσης υποψηφιότητας συμμετοχής ως μέλους του προεδρείου μιας επιτροπής(chair-co-chair). Σε ορισμένα άλλα, όπως στο ThessISMUN, τα μέλη των προεδρείων των επιτροπών επιλέγονται κατά τη διεξαγωγή του προηγούμενου MUN.


Ομαδική συμμετοχή:

Η οργανωμένη ομαδική συμμετοχή πραγματοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια(από το 2002) στο πλαίσιο του τμήματος, μέσα από το μάθημα Ειδικά Θέματα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, που διδάσκεται από τις κυρίες Χαριτίνη Δίπλα και Εμμανουέλα Δούση. Το μάθημα αυτό διδάσκεται στο εαρινό εξάμηνο 3ου και 4ου έτους (ειδικής επιλογής για τους φοιτητές της κατεύθυνσης Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και ελεύθερης επιλογής για τους φοιτητές των κατευθύνσεων της Δημόσιας Διοίκησης και της Πολιτικής Ανάλυσης). Το μάθημα παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής στο ThessISMUN, δηλαδή την προσομοίωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Όσοι δηλώνουν το μάθημα και εάν το επιθυμούν, συμμετέχουν στο ThessISMUN. Δυνατότητα συμμετοχής έχουν και όσοι φοιτητές δεν δηλώσουν το μάθημα, εφόσον υπάρχουν θέσεις.

Οργανωμένη ομαδική συμμετοχή πραγματοποιείται και σε MUN του εξωτερικού με συμμετοχή ολιγομελούς ομάδας φοιτητών.

Διακρίσεις

Στα περισσότερα MUN βραβεύονται οι συμμετέχοντες για την ενεργό συμμετοχή και παρουσία στην επιτροπή στην οποία βρίσκονται.

Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009

ThessISMUN2008

Το 7ο ThessisMUN πραγματοποιήθηκε από τις 30 Απριλίου ως τις 4 Μαΐου και έλαβαν μέρος 28 φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος μας.
Οι επιτροπές και τα θέματα, που συζητήθηκαν σε αυτές, ήταν τα εξής:
- Γενική Συνέλευση
1η Επιτροπή – Αφοπλισμός και Διεθνής Ασφάλεια
1.Προληπτικά μέτρα για την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.
2. Αφοπλισμός των παράνομων οπλισμένων ομάδων/μη-κρατικών, συμπεριλαμβανομένων των επαναστατών και των παραστρατιωτικών οργανώσεων
2η Επιτροπή – Οικονομικά και Χρηματοδοτικά Ζητήματα
1. Μόνιμη κυριαρχία των Παλαιστινίων στο κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ και του αραβικού πληθυσμού στο κατειλημμένο συριακό Γκολάν
2. Προστασία του παγκόσμιου κλίματος για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές της ανθρωπότητας
3η Επιτροπή – Κοινωνικά, Ανθρωπιστικά και Πολιτισμικά ζητήματα
1. Κυβερνοχώρος και ανθρώπινα δικαιώματα, με έμφαση: α) στην προστασία των προσωπικών στοιχείων, β) στο οργανωμένο έγκλημα, γ) στην εθνική ασφάλεια και δ) στις αστικές ελευθερίες
2. Παράνομη διακίνηση ανθρώπων

- Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (ECOSOC)
1. Διαιώνιση διακίνησης παράνομων ναρκωτικών. Απαγόρευση ή νομιμοποίηση της χρήσης φαρμάκων; Το ολλανδικό πείραμα στην πολιτική φαρμάκων
2. Οικονομικό έγκλημα. Διεθνής συνεργασία για την ενίσχυση της υφιστάμενης νομοθεσίας και της υιοθέτησης νέων μέτρων κατά της πειρατείας

- Συμβούλιο Ασφαλείας
Η κατάσταση μεταξύ Ιράκ-Τουρκίας

- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων
Η ευρωπαϊκή πολιτική γειτνίασης: Ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με τα γειτονικά κράτη
Επιτροπή για τη βιομηχανία, την έρευνα και την ανάπτυξη
Ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική: Διαμόρφωση μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής για την ενέργεια

- NATO
1. Καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ο ρόλος του ΝΑΤΟ: Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίσει προκειμένου να διαμορφωθεί μια αποτελεσματική αντιτρομοκρατική εκστρατεία.
2. Η εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ

- Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
1. Τα ανθρώπινα δικαιώματα σε περιόδους τρομοκρατίας
2. Η κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Myanmar

Για περισσότερες πληροφορίες βλ.: http://www.thessismun.org/Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου