Η εκπροσώπηση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ασκήσεις προσομοίωσης οργάνων των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Models) που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις του κόσμου, συνιστά ένα είδος άριστης πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αποφασίσουν στο μέλλον να ασχοληθούν με τους διεθνείς οργανισμούς, τη διεθνή πολιτική και τη διπλωματία. Επιπλέον, επιτρέπει τη γνωριμία με φοιτητές και φοιτήτριες, με αντίστοιχα ενδιαφέροντα, από άλλα πανεπιστήμια και καθιστά γνωστό το Τμήμα μας σε διεθνή φοιτητικά fora.



Τι είναι το Model United Nations(MUN);

Τα Model United Nations είναι εκπαιδευτικές προσομοιώσεις συνεδριάσεων που πραγματοποιούν τα όργανα διεθνών οργανισμών, κυρίως των Ηνωμένων Εθνών. Συμμετέχουν φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια. Σκοπός της διαδικασίας είναι η μελέτη των δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων των συμμετεχόντων στις συνεδριάσεις, ειδικά, και στην πολυμερή διπλωματία, γενικά. Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου MUN, οι σπουδαστές αναλαμβάνουν ρόλο διπλωματών και συμμετέχουν σε μια σειρά συνεδριών προσομοίωσης ενός οργάνου.

Οι συμμετέχοντες, ή αλλιώς οι αποκαλούμενοι delegates, εκπροσωπούν ένα κράτος ή σε ορισμένες περιπτώσεις, έναν άλλο διεθνή οργανισμό, το οποίο καλούνται να μελετήσουν παράλληλα με τη διερεύνηση διεθνών θεμάτων. Η διαδικασία έχει ως εξής: οι delegates συζητούν συγκεκριμένα θέματα, πολιτικά, οικονομικά ή κοινωνικά, ανάλογα με την επιτροπή στην οποία συμμετέχουν, παραθέτουν τις θέσεις του κράτους που εκπροσωπούν και προτείνουν λύσεις, τις οποίες καταγράφουν ώστε να εκδοθεί ένα ψήφισμα ή μία απόφαση.

Η διαδικασία της προσομοίωσης καθοδηγείται από ένα προεδρείο και διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες, τους οποίους οι συμμετέχοντες καλούνται να εφαρμόσουν ώστε να είναι ομαλή η εξέλιξή της διαδικασίας. Η επικοινωνία κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων διεξάγεται στα αγγλικά.

Οι προσομοιώσεις αφορούν τις συνεδριάσεις οργάνων του ΟΗΕ(Συμβούλιο Ασφαλείας, Επιτροπές της Γενικής Συνέλευσης, Διεθνές Δικαστήριο και Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο(ECOSOC)), των ειδικευμένων οργανώσεων του ΟΗΕ, όπως η FAO και η UNESCO), περιφερειακών οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, κ.α.

Πώς μπορώ να συμμετέχω σε ένα MUN;

Τα MUN διοργανώνονται κάθε χρόνο από διάφορα πανεπιστήμια ή Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η συμμετοχή στα MUN είναι είτε ατομική είτε ομαδική.


Ατομική συμμετοχή:

Στις ιστοσελίδες κάθε MUN υπάρχει η αίτηση συμμετοχής (application form), την οποία συμπληρώνει όποιος επιθυμεί να συμμετέχει στο MUN. Σε ορισμένα MUN ορίζεται ένας εκπρόσωπος για κάθε χώρα σε όλες τις επιτροπές. Σε ορισμένα άλλα ορίζονται δύο εκπρόσωποι(delegate & co-delegate) για κάθε χώρα.

Eπιπλέον, σε ορισμένα MUN δίνεται η δυνατότητα δήλωσης υποψηφιότητας συμμετοχής ως μέλους του προεδρείου μιας επιτροπής(chair-co-chair). Σε ορισμένα άλλα, όπως στο ThessISMUN, τα μέλη των προεδρείων των επιτροπών επιλέγονται κατά τη διεξαγωγή του προηγούμενου MUN.


Ομαδική συμμετοχή:

Η οργανωμένη ομαδική συμμετοχή πραγματοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια(από το 2002) στο πλαίσιο του τμήματος, μέσα από το μάθημα Ειδικά Θέματα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, που διδάσκεται από τις κυρίες Χαριτίνη Δίπλα και Εμμανουέλα Δούση. Το μάθημα αυτό διδάσκεται στο εαρινό εξάμηνο 3ου και 4ου έτους (ειδικής επιλογής για τους φοιτητές της κατεύθυνσης Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και ελεύθερης επιλογής για τους φοιτητές των κατευθύνσεων της Δημόσιας Διοίκησης και της Πολιτικής Ανάλυσης). Το μάθημα παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής στο ThessISMUN, δηλαδή την προσομοίωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Όσοι δηλώνουν το μάθημα και εάν το επιθυμούν, συμμετέχουν στο ThessISMUN. Δυνατότητα συμμετοχής έχουν και όσοι φοιτητές δεν δηλώσουν το μάθημα, εφόσον υπάρχουν θέσεις.

Οργανωμένη ομαδική συμμετοχή πραγματοποιείται και σε MUN του εξωτερικού με συμμετοχή ολιγομελούς ομάδας φοιτητών.

Διακρίσεις

Στα περισσότερα MUN βραβεύονται οι συμμετέχοντες για την ενεργό συμμετοχή και παρουσία στην επιτροπή στην οποία βρίσκονται.

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

MRC 2015


Από τον Γιάννη Αλεξανδρή

Τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο το 6ο MRC(Model Regional Cooperation). Πρόκειται για τη μοναδική προσομοίωση μοντέλου διεθνών οργανισμών με αποκλειστική ειδίκευση στους περιφερειακούς οργανισμούς.

Στο φετινό MRC σημειώθηκε πρωτοφανώς αυξημένη συμμετοχή, με τον συνολικό αριθμό συμμετεχόντων να ξεπερνά τους 200.Ως επακόλουθο αυτής της αυξημένης ζήτησης προστέθηκαν επιπλέον επιτροπές(Council of Europe, NATO, Organization of American States) στις αρχικές (OSCE, Middle East Conference, Black Sea Economic Co-operation).

Αντιστοίχως και από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπήρξε αυξημένη ζήτηση για συμμετοχή. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η φετινή συμμετοχή πολλών φοιτητών του τμήματος στο ThessisMun της Θεσσαλονίκης όπου δεν παρέλειψαν να ενημερώσουν τους συμφοιτητές τους για τις επόμενες προσομοιώσεις, ξεκινώντας από αυτή της Ρόδου. Υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον για ενημέρωση σχετικά με το τι εστί προσομοίωση διεθνών οργανισμών. Τελικά συμμετείχαν συνολικά 18 άτομα: 
NATO: Βαρκαρώτας Χρήστος (Ουκρανία), Κακκαβάς Θωμάς (Ηνωμένο Βασίλειο), Λάσκου Γεωργία (Βουλγαρία), Μουντανέα Πόλλυ (Καναδάς), Τσικούρη Αλεξάνδρα (Ελλάδα) , Χατόγλου Δημήτριος (Ολλανδία)
OSCE: Αθανασοπούλου Τριανταφυλλιά (Βοσνία-Ερζεγοβίνηη) Αλεξανδρής Ιωάννης (Καναδάς), Κονταξάκη Μαρία (Ουκρανία), Κρυστάλλη Ευτυχία (Ολλανδία) ,Μακρής Ιάσωνας (Ισπανία) Μουσουλίδη Ασπασία (Λευκορωσία), Τσέγκος Εμμανουήλ (Αρμενία)
CoE: Λιβογιάννη Χαρίκλεια ( Ισπανία)
Organization of American States: Καρτάλης Αθανάσιος ( Suriname) , Κρανιάς Σωτήριος (Μεξικό), Σκορδέλλη Δέσποινα(Παναμάς) , Χούλης Ιωάννης(Τζαμάικα)

Για τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες, το ‘’Rhodes MRC 2015’’ αποτέλεσε τη πρώτη τους εμπειρία σε προσομοίωση. Αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για εξοικείωση με τον τρόπο που λειτουργούν οι διεθνείς οργανισμοί και η διπλωματία αλλά και  για τη συμμετοχή τους σε επερχόμενες προσομοιώσεις. Δυστυχώς ο διαθέσιμος χρόνος για ομαδική προετοιμασία δεν ήταν επαρκής , δεδομένου ότι μεσολάβησαν καλοκαιρινές διακοπές και εξεταστική Σεπτεμβρίου. Παρόλα αυτά  η συνολική παρουσία του τμήματος ήταν αξιοπρεπέστατη και κρίθηκε επιτυχημένη.

 Μάλιστα ο  φοιτητής του τρίτου έτους Σωτήρης Κράνιας βραβεύθηκε με  τιμητική διάκριση για τη συμμετοχή του ως delegate στην επιτροπή Organization of American States. « Με δύο λόγια ήταν μία απίστευτη εμπειρία που ως θεσμός μας φέρνει πιο κοντά σε μια πρακτική εφαρμογή των γνώσεών μας , συγκεκριμένα το Rhodes MRC βοήθησε στη γνωριμία μας με τη κοινότητα των προσομοιώσεων στην Ελλάδα και ήταν κατάλληλο για πρωτάρηδες!», όπως αναφέρει και ο ίδιος.

 Για τους συμμετέχοντες του τμήματος μας αυτή η εβδομάδα στη Ρόδο αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία, από τις καλύτερες των φοιτητικών τους χρόνων, αφού κατάφεραν να συνδυάσουν τη πρακτική εφαρμογή των γνώσεων τους  με τη διασκέδαση και την αναψυχή λειτουργώντας παράλληλα και ως ομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή του τμήματος παρουσίασε καλή χημεία τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας όσο και κατά τη διάρκεια της συμμετοχής μας στη  Ρόδο ,εντός και εκτός των αιθουσών. Εκτός αυτού επιβεβαιώθηκε η θεωρία που υποστηρίζουν πολλοί ότι αν πάς μία φορά σε τέτοιου είδους συνέδριο σίγουρα θες να ξανασυμμετάσχεις!

Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω,δεδομένη πρέπει να θεωρείται η διάθεση όλων για περισσότερες συμμετοχές μέσα στο έτος σε αντίστοιχες προσομοιώσεις. Το γεγονός ότι υπήρξε ευρεία αντιπροσώπευση ανά τα έτη (με γεννηθείς από το 92’ έως και το 96’) πιστοποιεί αυτή την αυξημένη δυναμική.

Υ.Γ: Αξίζει ειδική μνεία στις φοιτήτριες του τμήματος , Δάφνη Σαχίνογλου και Μάγια Αλεξιάδη που παρά το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν στη Ρόδο, βόηθησαν σημαντικά καθ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας  κατατοπίζοντας με την εμπειρία τους (και τη υπομονή τους) όλους τους πρωτάρηδες, απαντώντας ακόμα και στις πιο κουραστικές ερωτήσεις!











2 σχόλια: