Η εκπροσώπηση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ασκήσεις προσομοίωσης οργάνων των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Models) που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις του κόσμου, συνιστά ένα είδος άριστης πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αποφασίσουν στο μέλλον να ασχοληθούν με τους διεθνείς οργανισμούς, τη διεθνή πολιτική και τη διπλωματία. Επιπλέον, επιτρέπει τη γνωριμία με φοιτητές και φοιτήτριες, με αντίστοιχα ενδιαφέροντα, από άλλα πανεπιστήμια και καθιστά γνωστό το Τμήμα μας σε διεθνή φοιτητικά fora.



Τι είναι το Model United Nations(MUN);

Τα Model United Nations είναι εκπαιδευτικές προσομοιώσεις συνεδριάσεων που πραγματοποιούν τα όργανα διεθνών οργανισμών, κυρίως των Ηνωμένων Εθνών. Συμμετέχουν φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια. Σκοπός της διαδικασίας είναι η μελέτη των δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων των συμμετεχόντων στις συνεδριάσεις, ειδικά, και στην πολυμερή διπλωματία, γενικά. Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου MUN, οι σπουδαστές αναλαμβάνουν ρόλο διπλωματών και συμμετέχουν σε μια σειρά συνεδριών προσομοίωσης ενός οργάνου.

Οι συμμετέχοντες, ή αλλιώς οι αποκαλούμενοι delegates, εκπροσωπούν ένα κράτος ή σε ορισμένες περιπτώσεις, έναν άλλο διεθνή οργανισμό, το οποίο καλούνται να μελετήσουν παράλληλα με τη διερεύνηση διεθνών θεμάτων. Η διαδικασία έχει ως εξής: οι delegates συζητούν συγκεκριμένα θέματα, πολιτικά, οικονομικά ή κοινωνικά, ανάλογα με την επιτροπή στην οποία συμμετέχουν, παραθέτουν τις θέσεις του κράτους που εκπροσωπούν και προτείνουν λύσεις, τις οποίες καταγράφουν ώστε να εκδοθεί ένα ψήφισμα ή μία απόφαση.

Η διαδικασία της προσομοίωσης καθοδηγείται από ένα προεδρείο και διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες, τους οποίους οι συμμετέχοντες καλούνται να εφαρμόσουν ώστε να είναι ομαλή η εξέλιξή της διαδικασίας. Η επικοινωνία κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων διεξάγεται στα αγγλικά.

Οι προσομοιώσεις αφορούν τις συνεδριάσεις οργάνων του ΟΗΕ(Συμβούλιο Ασφαλείας, Επιτροπές της Γενικής Συνέλευσης, Διεθνές Δικαστήριο και Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο(ECOSOC)), των ειδικευμένων οργανώσεων του ΟΗΕ, όπως η FAO και η UNESCO), περιφερειακών οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, κ.α.

Πώς μπορώ να συμμετέχω σε ένα MUN;

Τα MUN διοργανώνονται κάθε χρόνο από διάφορα πανεπιστήμια ή Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η συμμετοχή στα MUN είναι είτε ατομική είτε ομαδική.


Ατομική συμμετοχή:

Στις ιστοσελίδες κάθε MUN υπάρχει η αίτηση συμμετοχής (application form), την οποία συμπληρώνει όποιος επιθυμεί να συμμετέχει στο MUN. Σε ορισμένα MUN ορίζεται ένας εκπρόσωπος για κάθε χώρα σε όλες τις επιτροπές. Σε ορισμένα άλλα ορίζονται δύο εκπρόσωποι(delegate & co-delegate) για κάθε χώρα.

Eπιπλέον, σε ορισμένα MUN δίνεται η δυνατότητα δήλωσης υποψηφιότητας συμμετοχής ως μέλους του προεδρείου μιας επιτροπής(chair-co-chair). Σε ορισμένα άλλα, όπως στο ThessISMUN, τα μέλη των προεδρείων των επιτροπών επιλέγονται κατά τη διεξαγωγή του προηγούμενου MUN.


Ομαδική συμμετοχή:

Η οργανωμένη ομαδική συμμετοχή πραγματοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια(από το 2002) στο πλαίσιο του τμήματος, μέσα από το μάθημα Ειδικά Θέματα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, που διδάσκεται από τις κυρίες Χαριτίνη Δίπλα και Εμμανουέλα Δούση. Το μάθημα αυτό διδάσκεται στο εαρινό εξάμηνο 3ου και 4ου έτους (ειδικής επιλογής για τους φοιτητές της κατεύθυνσης Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και ελεύθερης επιλογής για τους φοιτητές των κατευθύνσεων της Δημόσιας Διοίκησης και της Πολιτικής Ανάλυσης). Το μάθημα παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής στο ThessISMUN, δηλαδή την προσομοίωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Όσοι δηλώνουν το μάθημα και εάν το επιθυμούν, συμμετέχουν στο ThessISMUN. Δυνατότητα συμμετοχής έχουν και όσοι φοιτητές δεν δηλώσουν το μάθημα, εφόσον υπάρχουν θέσεις.

Οργανωμένη ομαδική συμμετοχή πραγματοποιείται και σε MUN του εξωτερικού με συμμετοχή ολιγομελούς ομάδας φοιτητών.

Διακρίσεις

Στα περισσότερα MUN βραβεύονται οι συμμετέχοντες για την ενεργό συμμετοχή και παρουσία στην επιτροπή στην οποία βρίσκονται.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Thessis MUN 2013

Για άλλη μια χρονιά οι φοιτητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης συμμετείχαν στην προσομοίωση διεθνών οργανισμών που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το δωδέκατο ThesISMUN πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 12 Μαΐου με τιμώμενο πρόσωπο τον κ. Χρήστο Ροζάκη, ομότιμο καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος είχε διατελέσει Αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ομάδα του τμήματός μας, με πάνω από 20 φοιτητές, συμμετείχε σε αρκετές επιτροπές, όπως το NAC (ΝΑΤΟ), Επιτροπές της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Επιτροπή κατά των Φυλετικών Διακρίσεων, αντιπροσωπεύοντας τα κράτη της Ουγγαρίας, της Νοτίου Κορέας, της Ισπανίας, του Καναδά και της Μπουρκίνα Φάσο.

Οι επιτροπές του ThessISMUN παρουσίασαν μεγάλη ποικιλία στα θέματα προς συζήτηση, τα οποία ανταποκρίνονταν στις σύγχρονες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Η Πρώτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης (Αφοπλισμός και Διεθνής Ασφάλεια) εξέτασε τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την αποτροπή της κατοχής Όπλων Μαζικής Καταστροφής από τρομοκρατικές ομάδες. Παράλληλα, το δεύτερο θέμα που απασχόλησε την εν λόγω επιτροπή ήταν η κρίση στη Μέση Ανατολή και, ιδιαίτερα, η κατάσταση στη Συρία. Η Δεύτερη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης (Οικονομική και Χρηματοδοτική) συζήτησε το ζήτημα της πράσινης οικονομίας και της οικονομικής ανάπτυξης, όπως και το θέμα της φορολογίας και των «Φορολογικών Παραδείσων». Τα ανθρωπιστικά και πολιτιστικά θέματα απασχόλησαν την Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης (Κοινωνική, Ανθρωπιστική και Πολιτιστική). Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια της επιτροπής αυτής οι φοιτητές μελέτησαν το δικαίωμα στη θρησκεία και τις θρησκευτικές εκδηλώσεις και το ζήτημα των εξωδικαστικών, αυθαίρετων και μαζικών εκτελέσεων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας με αφορμή τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα ασχολήθηκε με το θέμα των ανθρωπίνων παρεμβάσεων, στο πλαίσιο της ευθύνης προστασίας των πληθυσμών. Το ΝΑΤΟ επικεντρώθηκε στα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας και της πειρατείας στην Αφρική. Η ελευθερία της έκφρασης και ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης, μαζί με το θέμα της ομοφοβίας ήταν θέματα τα οποία συζητήθηκαν στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ασχολήθηκε με το πρόβλημα της εμπορίας ατόμων, και ιδιαίτερα των γυναικών και των παιδιών και την υποχρέωση των κρατών να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα θύματα του φαινομένου αυτού. Ταυτόχρονα, εξέτασε και το θέμα της εργασιακής εκμετάλλευσης των γυναικών και παιδιών. Επιπλέον, το δικαίωμα στη διατροφή και το φαγητό μέσα από το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και η ανάγκη συνεργασίας για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών και των γυναικών απασχόλησαν το ECOSOC. Τέλος, η Επιτροπή κατά των Φυλετικών Διακρίσεων εξέτασε την κατάσταση φυλετικών διακρίσεων σε δύο χώρες, το Κιργιστάν και τη Σλοβακία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις στις επιτροπές έγιναν στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα.

Τα μέλη της ομάδας απέσπασαν βραβεία και διακρίσεις για τη συμμετοχή τους στο ThessISMUN 2013. Πιο συγκεκριμένα, η Μαρία Ντούρλια (Ισπανία, Future Security Council) πήρε βραβείο Best Delegate, ενώ βραβεύθηκε και ο Κυριάκος Δημάγγελος (Ουγγαρία, ΝΑΤΟ). Ακόμα, η Μαρία Ντούρλια και ο Γιώργος Αλιγιάννης έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν σε προεδρεία του ThessISMUN 2014.

H συμμετοχή και η προετοιμασία των φοιτητών έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος «Ειδικά Θέματα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου», το οποίο διδάσκεται από την κ. Εμμανουέλλα Δούση. Η προσομοίωση αυτή δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας των Διεθνών Οργανισμών, να δουν πώς ακριβώς συζητούνται τα διάφορα πολιτικά ζητήματα εντός των επιτροπών, αλλά και να συμμετάσχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσω της παρουσίασης προτάσεων για την επίλυση των θεμάτων και της ψηφοφορίας. Επιπλέον, χάρη στη συμμετοχή στο ThessISMUN 2013 τα μέλη της ομάδας εξοικειώθηκαν με τη διαδικασία και τους κανόνες debate και απέκτησαν σημαντική διπλωματική εμπειρία, και εφόσον η συγκεκριμένη προσομοίωση είναι διεθνής, μας δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστούμε και με φοιτητές πανεπιστημίων από άλλες χώρες. Τέλος, τα θέματα που συζητήθηκαν και εξετάστηκαν στα πλαίσια των επιτροπών συνδέονται άρρηκτα με τις πολιτικές εξελίξεις δίνοντας την αίσθηση της ενεργούς συμμετοχής στη σύγχρονη διεθνή πολιτική.

Μαργαρίτα Κοττή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου