Η εκπροσώπηση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ασκήσεις προσομοίωσης οργάνων των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Models) που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις του κόσμου, συνιστά ένα είδος άριστης πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αποφασίσουν στο μέλλον να ασχοληθούν με τους διεθνείς οργανισμούς, τη διεθνή πολιτική και τη διπλωματία. Επιπλέον, επιτρέπει τη γνωριμία με φοιτητές και φοιτήτριες, με αντίστοιχα ενδιαφέροντα, από άλλα πανεπιστήμια και καθιστά γνωστό το Τμήμα μας σε διεθνή φοιτητικά fora.



Τι είναι το Model United Nations(MUN);

Τα Model United Nations είναι εκπαιδευτικές προσομοιώσεις συνεδριάσεων που πραγματοποιούν τα όργανα διεθνών οργανισμών, κυρίως των Ηνωμένων Εθνών. Συμμετέχουν φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια. Σκοπός της διαδικασίας είναι η μελέτη των δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων των συμμετεχόντων στις συνεδριάσεις, ειδικά, και στην πολυμερή διπλωματία, γενικά. Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου MUN, οι σπουδαστές αναλαμβάνουν ρόλο διπλωματών και συμμετέχουν σε μια σειρά συνεδριών προσομοίωσης ενός οργάνου.

Οι συμμετέχοντες, ή αλλιώς οι αποκαλούμενοι delegates, εκπροσωπούν ένα κράτος ή σε ορισμένες περιπτώσεις, έναν άλλο διεθνή οργανισμό, το οποίο καλούνται να μελετήσουν παράλληλα με τη διερεύνηση διεθνών θεμάτων. Η διαδικασία έχει ως εξής: οι delegates συζητούν συγκεκριμένα θέματα, πολιτικά, οικονομικά ή κοινωνικά, ανάλογα με την επιτροπή στην οποία συμμετέχουν, παραθέτουν τις θέσεις του κράτους που εκπροσωπούν και προτείνουν λύσεις, τις οποίες καταγράφουν ώστε να εκδοθεί ένα ψήφισμα ή μία απόφαση.

Η διαδικασία της προσομοίωσης καθοδηγείται από ένα προεδρείο και διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες, τους οποίους οι συμμετέχοντες καλούνται να εφαρμόσουν ώστε να είναι ομαλή η εξέλιξή της διαδικασίας. Η επικοινωνία κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων διεξάγεται στα αγγλικά.

Οι προσομοιώσεις αφορούν τις συνεδριάσεις οργάνων του ΟΗΕ(Συμβούλιο Ασφαλείας, Επιτροπές της Γενικής Συνέλευσης, Διεθνές Δικαστήριο και Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο(ECOSOC)), των ειδικευμένων οργανώσεων του ΟΗΕ, όπως η FAO και η UNESCO), περιφερειακών οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, κ.α.

Πώς μπορώ να συμμετέχω σε ένα MUN;

Τα MUN διοργανώνονται κάθε χρόνο από διάφορα πανεπιστήμια ή Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η συμμετοχή στα MUN είναι είτε ατομική είτε ομαδική.


Ατομική συμμετοχή:

Στις ιστοσελίδες κάθε MUN υπάρχει η αίτηση συμμετοχής (application form), την οποία συμπληρώνει όποιος επιθυμεί να συμμετέχει στο MUN. Σε ορισμένα MUN ορίζεται ένας εκπρόσωπος για κάθε χώρα σε όλες τις επιτροπές. Σε ορισμένα άλλα ορίζονται δύο εκπρόσωποι(delegate & co-delegate) για κάθε χώρα.

Eπιπλέον, σε ορισμένα MUN δίνεται η δυνατότητα δήλωσης υποψηφιότητας συμμετοχής ως μέλους του προεδρείου μιας επιτροπής(chair-co-chair). Σε ορισμένα άλλα, όπως στο ThessISMUN, τα μέλη των προεδρείων των επιτροπών επιλέγονται κατά τη διεξαγωγή του προηγούμενου MUN.


Ομαδική συμμετοχή:

Η οργανωμένη ομαδική συμμετοχή πραγματοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια(από το 2002) στο πλαίσιο του τμήματος, μέσα από το μάθημα Ειδικά Θέματα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, που διδάσκεται από τις κυρίες Χαριτίνη Δίπλα και Εμμανουέλα Δούση. Το μάθημα αυτό διδάσκεται στο εαρινό εξάμηνο 3ου και 4ου έτους (ειδικής επιλογής για τους φοιτητές της κατεύθυνσης Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και ελεύθερης επιλογής για τους φοιτητές των κατευθύνσεων της Δημόσιας Διοίκησης και της Πολιτικής Ανάλυσης). Το μάθημα παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής στο ThessISMUN, δηλαδή την προσομοίωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Όσοι δηλώνουν το μάθημα και εάν το επιθυμούν, συμμετέχουν στο ThessISMUN. Δυνατότητα συμμετοχής έχουν και όσοι φοιτητές δεν δηλώσουν το μάθημα, εφόσον υπάρχουν θέσεις.

Οργανωμένη ομαδική συμμετοχή πραγματοποιείται και σε MUN του εξωτερικού με συμμετοχή ολιγομελούς ομάδας φοιτητών.

Διακρίσεις

Στα περισσότερα MUN βραβεύονται οι συμμετέχοντες για την ενεργό συμμετοχή και παρουσία στην επιτροπή στην οποία βρίσκονται.

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

OXI MUN 2010


Από τις 29 έως τις 31 Οκτωβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε η φοιτητική προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών στην Οξφόρδη (Oxford International Model United Nations), στην οποία συμμετείχαν ενεργά φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος. Ειδικότερα συμμετείχαν στις εξής επιτροπές:

Security Council (SC): Κώστας Παντελής
World Health Organization (WHO): Μαριάννα Πλωμαρίτη
Council of the European Union (EU): Σπύρος-Ερρίκος Μοναστηριώτης και Μαρία Ξυνού
Assembly of the African Union (AU): Μαρία Δέδε και Φιόνα Σφουντούρη
Joint Cabinet Crisis (JCC): Γρηγόρης Κατσικάρης

Στην agenda των επιτροπών συμπεριλαμβανόταν ποικίλα θέματα μέγιστης διεθνούς σημασίας, όπως η προστασία των πολιτών σε ένοπλες συγκρούσεις, η τρομοκρατία, η κλιματική αλλαγή, η οικονομική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν με έντονο διάλογο και οι φοιτητές του τμήματος κατέβαλαν μεγάλη διπλωματική προσπάθεια στην υπεράσπιση των συμφερόντων των χωρών που εκπροσωπούσαν (Βουλγαρία, Σλοβακία, Αγκόλα, Ουγκάντα). Μολονότι τα συμφέροντα πολλών κρατών συγκρούστηκαν έντονα, στο τέλος του συνεδρίου οι φοιτητές κατάφεραν να φτάσουν σε ομοφωνία εντός των επιτροπών τους και να ψηφιστούν αποφάσεις πάνω στα θέματά τους.

Το πλεονέκτημα που είχε η προσομοίωση της Οξφόρδης έναντι των προσομοιώσεων που οργανώνονται στην Ελλάδα είναι ότι συμμετείχαν φοιτητές από περισσότερες χώρες. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στους φοιτητές του Τμήματος να δουν τις διπλωματικές ικανότητες των πιο αφοσιωμένων φοιτητών στις διεθνείς σχέσεις από όλο τον κόσμο και, συνεπώς, να αποκτήσουν μια πιο ρεαλιστική εικόνα της διπλωματικής σκηνής του μέλλοντος. Το πλεονέκτημα όμως που έχει η φοιτητική προσομοίωση της Θεσσαλονίκης (ThessISMUN) έναντι της Οξφόρδης είναι ότι είναι πιο οργανωμένη και το επίπεδο της συζήτησης είναι εξίσου υψηλό και στις δυο προσομοιώσεις, αν όχι υψηλότερο στη Θεσσαλονίκη.

Με τη συμμετοχή τους στη φοιτητική προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι φοιτητές του Τμήματος είχαν την ευκαιρία να συναναστραφούν με τους διπλωμάτες του μέλλοντος από όλο τον κόσμο, καθώς και να γνωρίσουν ένα απ’ τα καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο. Κυρίως όμως, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν πραγματική διπλωματική εμπειρία, συζητώντας και βρίσκοντας λύσεις για τα κρισιμότερα, διεθνή, σύγχρονα ζητήματα, εκπροσωπώντας παράλληλα τα συμφέροντα ξένων κρατών. Γνώρισαν όλες τις δυσκολίες του debate, καθώς και τη δυσκολία του να φτάσουν κράτη που εκπροσωπούν διαφορετικά συμφέροντα σε ομοφωνία. Αναμφισβήτητα οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκομισθήκαν ήταν απαράλλακτες και κινητοποίησαν και ευαισθητοποίησαν τους φοιτητές. Η θέλησή μου να ‘’αλλάξω τον κόσμο’’ καλλιεργήθηκε σε μεγάλο βαθμό πριν από χρόνια από τέτοιες προσομοιώσεις και γι’ αυτό άλλωστε επέλεξα να σπουδάσω πολιτική επιστήμη/διεθνείς σχέσεις. Ανεπιφύλαχτα συνιστώ σε όλους τους φοιτητές να συμμετάσχουν σε ανάλογες προσομοιώσεις γιατί, όπως είπε και ο Ουγκώ: «Αλίμονο αν οι νέοι δεν είναι επαναστάτες!». Στη σύγχρονη εποχή όπου πρώτιστος στόχος είναι η ειρήνη και όλα επιλύονται μέσω του διαλόγου, η ‘’επανάσταση’’ διεξάγεται στο διπλωματικό πεδίο. Οι φοιτητικές προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών είναι αναμφίβολα μια σημαντική προετοιμασία.

Μαρία Ξυνού
Τεταρτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα ΠΕΔΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου